zaterdag 2 juni 2018

Dochterlief

Een boek over dromen, toekomst en wat je leuk vindt... ze kocht het vandaag met een boekenbon, de dochter van 8 (bijna 9)

Nature vs nurture, het schrijven, tekenen en creatief zijn heeft ze van mij overgenomen. 

Twee pijnpuntjes, mini taboetjes over adoptiemama's...
Ik vind dat soms zo moeilijk om trots te zijn, te zeggen dat ze dat van ons heeft... altijd is er het besef dat ik niet de enige ben. Ik ben haar mama, maar er is ook zo'n pracht van een buikmama. De buikmama die altijd en voor eeuwig haar het leven heeft gegeven. De adoptiedriehoek. Ik zie ons nog zitten, les 1 van de voorbereidingscursus. Vergeet nooit dat je deel uitmaakt van een driehoek. Jaja, dacht ik toen. Ja Ja weet ik nu, niet omdat het moet maar omdat ik het zo voel in mijn hart. Mijn dochter onze dochter is een kind van 2 moeders. Er zijn prachtige gedichten over, bezinningsteksten die ik meteen in de doopviering gooide zodat iedereen het zou weten. Maar dus nurture en nature, soms teveel zeggen dat ik niet alle pluimen op mijn hoed mag steken.
Als iemand me zegt hoe geweldig we dat doen, hoe we haar zo'n mooie dingen meegeven, trots mogen zijn dan denk ik soms " ja maar misschien is haar mama zo creatief en heeft dat helemaal niets met mij te maken"
Mijn mini taboe is dat ik haar soms zo graag helemaal zelf had gedragen, dat ik 100% trots zou mogen zijn dat ze onze dochter is. Dat ik soms gewoon zonder me schuldig te voelen zou mogen zeggen dat ze ONZE dochter is. 
En waarschijnlijk mag ik dat wel maar soms is dat moeilijk.

Ze schrijft in haar boek, een  boek vol vragen over zichzelf, zoiets wat ik stiekem ook de megamax zou vinden.
Vragen waar ben je geboren, hoe heten je mama en papa, wat wil je later worden, waar wil je gaan wonen.
Waar wil je gaan wonen... ze snapt het niet goed dus ik zeg wel het zou kunnen dat je elders wil gaan wonen. Frankrijk, Italië, in ons dorpje, in Ethiopië... 2 tellen staat mijn hart stil want ik kijk al die adoptieprogramma's en ik weet hoe de roots soms roepen en Ethiopië is hier absoluut aanwezig enzovoort maar ik wil natuurlijk niet dat ze daar gaat wonen  ook al moet ik doen alsof dat perfect ok zou zijn. Dus mijn hart staat 2 tellen stil. 
haha hier ons dorp natuurlijk mama
Het betekent natuurlijk niets, ze is 8 - bijna 9- en ze verandert nog 100 keer van gedacht maar heel even was ik opgelucht. 
Taboe 2 - de angst om ze te verliezen aan haar roots.

Maar goed dat is stilletjes en onder ons. Ik praat daar nooit over, maar het zijn dingen waar een adoptiemama zo soms een beetje over nadenkt.  

....Motherbridge of love
Once there were two women
who hardly knew eachother
One you do not remember
The other you call mother
Two different lives shaped to make yours one
One becoming your guided star
The other became your sun
the first gave you life
and the second one taught you to live in it
The first gave you a need for love
and the second was there to give it
One gave you the seed of talent
The other one gave you an aim
one gave you emotions
the other calmed your  fears
one saw your first sweet smile
the other dried your tears
the age old question through the years
heredity or environment
which are you the product of ?
both my darling - both
and two different kinds of love

Geen opmerkingen:

Een reactie posten